Všetky produkty máme na sklade!

Vyhnite sa týmto 7 častým chybám pri príprave konopných jedál

Dlhé roky som pripravoval marihuanové potraviny stále tým istým spôsobom, nevšímajúc si drobné chyby, ktoré som počas toho robil. Síce som získal výsledný produkt, ktorý splnil účel (niekedy až príliš dobre), no ani som netušil, že by to mohlo byť ešte lepšie. Že by moje výrobky mohli byť chutnejšie, mať lepšiu konzistenciu a to všetko lacnejšie a rýchlejšie. A pritom stačilo len zmeniť pár drobností. Keď som na pár hodín odložil kuchynské náčinie a počúval profesionála, rýchlo som sa naučil robiť to správne. 

Počas lekcie nám ukázal správny postup výroby kanabisového oleja a pozrel sa s nami aj na najčastejšie chyby, ktoré pri tom ľudia robia. Hneď ako som pochopil jednoduché princípy dekarboxylácie a infúzie, všimol som si vlastné chyby v mojom doterajšom procese výroby.

Síce neexistuje jediný správny spôsob varenia s marihuanou, no aj tak vám odporúčam zvážiť tipy v tomto článku. Experimentovaním sami uvidíte, či sa vám po nich podarí nabudúce vyrobiť lepší produkt.

Chyba 1: Príliš veľké výdavky na kvety určené na konopné potraviny

Riešenie: Menej je viac 

Počul som už veľa tragických príbehov o tom, ako ľudia zničili 20 gramov trávy tým, že ju hodili do hrnca mysliac si, že toľko jej treba na hrnček masla. Nerobte to a radšej si zapamätajte tento jednoduchý pomer:

1 : 1 – jeden hrnček oleja na jeden hrnček drvenej trávy (okolo 7 – 10 gramov)

Tuky v oleji aj tak na seba nedokážu naviazať viac kanabinoidov. Preto ak použijete viac trávy, olej nebude silnejší, len jej viac vyhodíte.

Použitie menšieho množstva je jeden spôsob ako ušetriť. Ak by ste však chceli ušetriť ešte viac, môžete na výrobu infúzie použiť konopné stonky, odrezky alebo kvety, ktoré už boli vaporizované (takzvané ABV, alebo „already been vaped“ konope).

Chyba 2: Hodenie pomletých konopí rovno do pomalého hrnca

Riešenie: Najskôr konope dekarboxylujte v rúre

Predtým, ako začnete kanabis používať, musíte ho dekarboxylovať. Toto je naozaj dôležité, nevhadzujte do cesta alebo akéhokoľvek iného jedla surové, neaktivované kvety. Nielenže jedlo bude chutiť hnusne, ale okrem toho sa kanabinoidy ani nenaviažu na tuky v jedle. Vo výsledku nepocítite žiaden účinok a ešte aj miniete vzácnu trávu.

Mnohí ľudia vedia, že konope sa majú najprv dekarboxylovať v rúre, ale stojí za to pripomenúť to všetkým, ktorí to nevedia alebo v tom nevidia zmysel. Tento krok môžete skúsiť vynechať a surové konope rovno hodiť do pomalého hrnca na dekarboxyláciu rovno v oleji. Môže sa vám však stať, že nakoniec zistíte, že toto dlhšie namáčanie v oleji jednoducho zhorší chuť vášho konopného oleja. V pomalom hrnci je tiež ťažšie kontrolovať teplotu. Riskujete tak spálenie esenciálnych kanabinoidov ako CBD či THC. Naopak, v rúre môžete nastaviť nízku teplotu a udržiavať ju stabilnú.

Chyba 3: Nesprávna teplota dekarboxylácie

Riešenie: Naučte sa, ako dlho a pri akej teplote treba vaše konope a marihuanové maslo zohrievať

Konope pred konzumáciou nestačí len dekarboxylovať, treba to aj spraviť poriadne. To znamená, že rúru treba nastaviť na správnu teplotu, ohrievať konope správny čas a z času na čas ich zamiešať, aby sa aktivovala čo najväčšia plocha. Jednoducho povedané, chcete spraviť toto:

Rozohriať rúru na 120 °C

Piecť 30 až 40 minút

Každých 10 minút premiešať

Ak máte málo času, tak môžete rúru nastaviť na 150 °C, piecť 10 až 18 minút a miešať každých 5 minút.  Pri práci s jemnými kanabinoidmi je však vždy najlepšia metóda low-and-slow. 

Pri lúhovaní mletých konopí v oleji udržiavajte teplotu v rozmedzí medzi 70 – 90 °C (nízka alebo stredná teplota v pomalom hrnci). Teplotu kontrolujte teplomerom a konope nechajte variť v odokrytom hrnci približne tri hodiny.

Chyba 4: Pomletie konopí na prášok

Riešenie: Použite ručný mlynček a konope pomeľte nahrubo

Rozmýšľali ste, prečo vaše kanabisové jedlá chutia ako seno? Možno je to preto, že ste mali šišky pomleté príliš najemno. Prílišné rozomletie kanabisu, až na prášok, spôsobí toto:

Do oleja sa dostane chlorofyl, pre ktorý bude chutiť ako seno

Olej alebo maslo budú zelené (síce to vyzerá pekne, ale chutí to hrozne)

Neželaný rastlinný materiál so zlou chuťou sa nebude dať dobre precediť 

Po dekarboxylácii v rúre konope nahrubo zomeľte ručným mlynčekom. Kanabinoidy sa ľahko viažu na oleje a tuky a hrubé mletie umožní ich dobrú absorpciu bez toho, aby sa do výsledného produktu dostalo priveľa nežiaduceho rastlinného materiálu.

Chyba 5: Zle precedený olej

Riešenie: Ceďte olej cez plátno a nechajte pôsobiť gravitáciu

Po vylúhovaní konopí je potrebné olej s rastlinným materiálom precediť. Odporúča sa plátno, pretože to umožňuje ľahké pretečenie oleja, no zároveň dobre odfiltruje rozomletý rastlinný materiál. Ale iba v prípade, ak necháte gravitáciu, aby cedila za vás. Nežmýkajte plátno, aby ste z neho dostali posledné kvapky oleja. Docielite tým iba to, že do precedeného oleja vytlačíte aj čiastočky pomletých konopí.

Chyba 6: Použitie príliš malého alebo, nedajbože, príliš veľkého množstva oleja v jedle

Riešenie: Pred pridaním do jedla otestujte silu oleja

Vychutnať si jedlo s marihuanovým olejom nemusí byť ako ruská ruleta. Pred tým, než s tým začnete, môžete si odmerať silu vášho oleja a zistiť tak potrebné množstvo. Povieme vám, ako na to. 

Do jedla alebo nápoja pridajte 1/4 alebo 1/2 čajovej lyžičky oleja. Počkajte hodinu a potom uvidíte, ako sa po tomto množstve cítite. Pomôže vám to určiť, aké veľká má byť vaša jednorazová dávka.

Keď určíte, koľko oleja potrebujete, stačí toto množstvo vynásobiť počtom porcií, ktoré pripravujete (ak pečiete koláč, pizzu alebo miešate džbán nápoja). Alebo len naberte správnu dávku na jednotlivé porcie (napríklad tanier cestovín, šálku kávy, kus toastu, atď.).

Chyba 7: Nerovnomerné rozloženie sily v dávke jedla

Riešenie: Dobre miešajte. Naozaj dobre miešajte. 

Všetci sme to už zažili: pripravili ste si perfektnú dávku marihuanového masla na koláčiky, ale po zjedení prvého kúska sa nič nestalo. Tak ste zjedli ďalší a ďalší, a stále nič. Váš kamoš zatiaľ zjedol len polovicu a už lieta niekde v oblakoch. Čo sa stalo?

Asi ste cesto nedostatočne premiesili. Keď pripravujete potraviny s konopami, miešajte akoby od toho závisel váš život. Tak zabezpečíte, že sa olej rovnomerne rozloží v celej dávke a že každý kúsok vášho výsledného produktu bude mať tú správnu silu.