Všetky produkty máme na sklade!

Čo je dekarboxylácia a prečo ju vaše konope potrebujú

Toto je scenár filmu, ktorý už určite videl každý z nás: Aby ho s ňou neprichytili, tak zje celé vrecko surovej marihuany. Oči sa mu doširoka otvoria a začne lapať po dychu. „Ty si práve zjedol celé to vrecko!“, zakričí niekto iný.

Ibaže táto scéna zobrazuje to, čo sa deje, úplne inak, ako je to pri konzumácii surových konopí v skutočnosti. Účinky budú vysoko pravdepodobne veľmi slabé. Prečo je to tak?

Riešenie tejto záhady spočíva v procese nazvanom dekarboxylácia. Ten je nevyhnutný na to, aby sme mohli využívať psychoaktívne účinky kanabinoidov, ktoré užívame.

Vysvetlenie dekarboxylácie

Dekarboxylácia je proces, ktorým sa zlúčeniny v konopiach, napríklad THC, aktivujú. Všetky kanabinoidy, ktoré sa nachádzajú v trichómoch surových kvetov konopí, majú k svojmu reťazcu pripojenú ďalšiu karboxylový skupinu (CO-OH). Napríklad kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) sa prevažne syntetizuje v hlavičkách trichómov čerstvo zozbieraných kvetov konopí. Vo väčšine krajín, kde sa konope legálne predávajú, majú na obale etiketu s podrobnými informáciami o obsahu kanabinoidov. V mnohých prípadoch je kanabinoid s najvyšším obsahom práve THCA. Hlavne pri produktoch, ktoré neboli dekarboxylované (napr. kvety a koncentráty konopí). 

Konzumácia THCA ponúka mnohé benefity, vrátane protizápalového účinku alebo neuroprotektívneho pôsobenia. No THCA nie je intoxikujúce, nedá sa teda z neho „sfajčiť“. Na to sa musí premeniť na THC a to práve procesom dekarboxylácie.

Čo spôsobuje dekarboxyláciu?

Dva hlavné faktory dekarboxylácie sú teplo a čas. Sušenie a následné zrenie konopí v priebehu času spôsobia, že dôjde k čiastočnej dekarboxylácii. Preto sa  niekedy v kvetoch konopí testuje aj prítomnosť malého množstva THC spolu s THCA. V dôsledku extrémne vysokých teplôt pri fajčení a vapovaní dochádza k okamžitej dekarboxylácii kanabinoidov, vďaka čomu sú pri vdychovaní dymu okamžite k dispozícii na vstrebávanie. 

Dekarboxylované kanabinoidy vo forme dymu a pary sa môžu ľahko vstrebať v pľúcach. No potraviny si vyžadujú prítomnosť kanabinoidov upravených do takej podoby, aby  ich bolo možné počas prijímania v konzumovanej potrave vstrebať. Zahrievanie kanabinoidov pri nízkej teplote nám umožňuje dekarboxylovať kanabinoidy a zároveň zachovať celistvosť použitého materiálu, aby sme ho mohli zamiešať do jedla, ktoré konzumujeme.

Pri akej teplote dochádza k dekarboxylácii?

THCA v konopiach sa začína dekarboxylovať pri teplote okolo 105 °C, po približne 30 - 45 minútach pôsobenia tepla. Úplná dekarboxylácia môže trvať dlhšie. V snahe zachovať terpény mnohí ľudia dekarboxylujú konope pri mierne nižších teplotách po oveľa dlhšiu dobu. Viaceré mono- a seskviterpény sú prchavé, pri vyšších teplotách sa vyparujú a zanechávajú potenciálne nežiaduce chute a vône. Stáva sa to obzvlášť pri teplotách presahujúcich 150 °C, preto sa na správnu dekarboxyláciu odporúčajú teploty v rozmedzí 105 - 120 °C.

Teplo a čas spôsobujú aj degradáciu kanabinoidov. Napríklad CBN (kanabinol) vzniká degradáciou a oxidáciou THC. Tento proces môže prebiehať popri dekarboxylácii. Účinky CBN sú omnoho sedatívnejšie ako THC. Psychoaktívny zážitok je preto slabší.

Ako dekarboxylovať konope doma 

Na domácu dekarboxyláciu toho veľa nepotrebujete. Stačia vám len konope, rúra nastavená na teplotu v rozmedzí 105 - 120 °C, papier na pečenie a plech. Konope jemne pomeľte a rovnomerne rozložte na papier na pečenie uložený na plechu. Vložte do predhriatej rúry a pečte 30 - 45 minút, prípadne dlhšie.

Dekarboxylovať konope sa dá aj v takzvanom pomalom hrnci pridaním rozpúšťadiel ako sú oleje na varenie alebo lecitín. Takto sa dajú pripraviť výluhy, ktoré možno použiť v rôznych kuchárskych receptoch, ale aj krémoch alebo konopných kapsulách. Keďže takto pripravené konope obsahujú dekarboxylované kanabinoidy, budú účinné bez ohľadu na to, aký spôsob konzumácie alebo použitia si zvolíte.

 

A teraz, keď už viete, ako dekarboxylácia funguje, budete sa môcť zasmiať vždy, keď v televízii uvidíte niekoho padať na zem po tom, čo zjedol celé vrecko surovej trávy. Najlepšie nad plechom vlastných, čerstvo upečených koláčikov obsahujúcich kvalitne dekarboxylované konope. Dobrú chuť!